Американската сојузна држава Охајо, ќе награди пет лица кои примиле вакцина против коронавирус со по еден милион долари, како дел од лотаријата што беше покрената со цел да се надмине малата излезност на граѓаните.

Гувернерот Мајк Девајн објави дека ждрепката на победниците ќе се организира еднаш неделно, а првото извлекување е закажано за 26 мај.

Тој посочи дека само возрасни граѓани можат да учествуваат во лотаријата, а лицата под 18 години ќе имаат можност да освојат целосна школарина за Државниот универзитет во Охајо.

Наградите ќе бидат исплатени од средствата за борба против коронавирусот на сојузната влада, пренесува Би-Би-Си.

Соединетите Американски Држави се светски лидер по бројот на луѓе вакцинирани против Ковид-19, бидејќи 58,7 проценти од населението ја примиле вакцината.