Пентагон очекува вакцина против коронавирусот до крајот на годинава

51

Научник од Американската воена програма за истражување на заразни болести рече дека е оправдано да се очекува дека до крајот на годината ќе биде достапна одредена форма на вакцина против коронавирус за дел од населението во Соединетите Држави.

Американскиот секретар за одбрана Марк Еспер на 15 мај објави дека американската армија и владата имаат намера да ја произведат вакцината во соработка со приватниот сектор до крајот на годината.

Полковничката Венди Саммонс-Џексон, директорка на Програмата за истражување на воените инфективни болести на САД, на прес-конференција во Пентагон изјави дека е разумно да се очекува форма на вакцина што ќе биде достапна за одреден дел од населението до крајот на годината.

Нејзиниот колега д-р Кајвон Модјарад додаде дека истражувачите учат за новиот вирус побргу отколку за кој било друг вирус.

Научниците од Американската воена програма соопштија дека соработките се во тек со американските и меѓународните компании за фармакологија и биотехнологија, вклучувајќи ги „Астра Зенека“, „Џонсон енд Џонсон“, „Модерна“ и „Санофи“.

Исто така се соработува на развој на лекови и вакцини, а војската планира да тестира сопствен „кандидат“ за вакцина на луѓето кон крајот на летото.