Францускиот претседател, Емануел Макрон, објави строги ограничувања на движењето во целата земја, кои се очекува да траат најмалку две недели.

Француската влада ги забрани сите јавни собири и социјалниот контакт поставувајќи ја целата земја под строг режим најмалку 15 дена. Претседателот Емануел Макрон исто така рече дека границите на ЕУ и шенген-зоната ќе бидат затворени најмалку 30 дена почнувајќи од вторник.
Бројот на починати од коронавирусот во Франција достигна 148, а над 7.000 лица се заразени.

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека во светот се потврдени 179.112 случаи на зараза, со 11.526 нови во изминатите 24 часа. Во него се вели дека глобалниот број на жртви се зголемил за 475, на 7.426.