Пандемијата не ги спречи метежите на американските аеродроми

76

Во пресрет на Денот на благодарноста

Метежите на аеродромите и редиците пред центрите за тестирање покажуваат дека многу Американци планираат да го прослават Денот на благодарноста утре со пошироките семејства, иако властите ги предупредуваат дека ризикуваат да ја влошат состојбата со пандемијата.

Американската здравствена агенција за првпат ги повика Американците да не патуваат дома на Денот на благодарноста, празник на кој семејствата традиционално се собираат и јадат сос од мисирка и брусница. За многу Американци тој ден е поважен од Божиќ.

Соединетите држави потврдуваат повеќе од 150.000 инфекции на ден, а досега починале повеќе од 256.000 луѓе, најмногу во светот.

Повеќето сојузни гувернери ги повикаа граѓаните да не ги претвораат своите трпези во жаришта на коронавирус.

Американскиот експерт за инфективни болести Ентони Фаучи се обиде да им даде пример на другите кога објави дека нема да ги посети своите три ќерки оваа година на Денот на благодарноста. Тој рече дека ќе го прослави празникот со својата сопруга и дека ќе се задоволи со една чаша вино со своите деца преку зум.

Фотографиите од голем метеж на аеродромите во Чикаго и Феникс кои се шират на социјалните мрежи предизвикаа загриженост дали Американците ги сфаќаат предупредувањата доволно сериозно.

Тоа беше најпрометниот викенд од почетокот на пандемијата со повеќе од три милиони патници на аеродромите во САД, соопшти Управата за безбедност во сообраќајот, која е одговорна за безбедносните проверки на патниците.