Организаторите на забави во Лос Анџелес се соочуваат со исклучување на струјата и водата

113

Почнувајќи од денеска, ако полицијата на Лос Анџелес утврди дека се одржуваат големи собири за забави на некои имоти, ќе побара од градската управа да им ги исклучи водата и струјата. Ваквите рестрикции би траеле два дена, пренесува Си-ен-ен.

Градоначалникот на Лос Анџелес, Ерик Гарсети, соопштил дека службениците на полицијата можат да побараат да се исклучат струјата и водата на имоти каде што често се одржуваат големи собири.

– Ова извршување не е насочено кон мали и обични собирања во домовите на луѓето. Тоа е насочено кон луѓето решени да ги прекршат правилата и со тоа да предизвикаат опасност и да бидат закана по здравјето за сите нас – објаснил Гарсети за време на прес-конференцијата наменета за борба со ковид-19, на почетокот на неделава.

Гарсети ги нарече овие забави „настани за брзо ширење на вирусот“.

– Целта е, во иднина, да ги одвратиме луѓето од забави и од собири во голем број, во период на пандемија кога Калифорнија и натаму е на врвот по бројот на случаи на коронавирус во САД – истакна Гарсети.