Поради забраната за влез во Полска за сите странци, на германско-полските гранични премини се создаваат колони и во должина до 60 километри.

– Ситуацијата на границата со Полска е навистина драматична. Ние сме во постојан контакт со полските власти – рече германскиот министер за надворешни работи, Хајко Маас, за јавниот сервис.

Најголемиот метеж е регистриран на граничниот премин Гоерлиц (Згорзелец), каде колоната во средата навечер достигнала должина од 60 километри. Претставници на Техничката помош и германскиот Црвен крст од понеделникот дистрибуираат храна и пијалаци за возачите заглавени на границата.

Слични колони се создаваат и на граничниот премин Франкфурт на Одра, источно од Берлин. Полицајците од колоната ги извлекуваат камионите со добиток, кој потоа се сместува кај локалните земјоделци.