Курц: Потребна е соработка за малите земји да не бидат зависни од суперсилите

38

Австрискиот канцелар, Себастијан Курц, денеска разговараше со колеги од повеќе земји ширум светот кои успешно се носат во борбата против коронавирусот.

Тој истакна дека целта е да се воспостави соработка така што малите земји да не зависат од суперсилите.

Курц разговараше со премиерите на Австралија, Нов Зеланд, Израел, Данска, Чешка и Грција за соработка во истражувања за лек и вакцина против ковид-19.

– Ова се земји кои, како нас, реагираа рано и интензивно и со тоа минаа низ кризата подобро од другите – истакна тој.

Додаде дека се консултирал со колегите за тоа како најдобро да се обнови социјалниот и економскиот живот, држејќи го вирусот под контрола.

– Географската локација е доста различна, но сите тие се мали земји, паметни земји – објасни тој за агенцијата АПА.

Дел од групата е и премиерот на Сингапур, но тој не можел да учествува на денешната видео-конференција.

Курц рече дека има некои други кандидати кои ќе се приклучат на групата во наредниот период.