Лекарите во Велика Британија ќе користат крв од опоравените од коронавирус за лекување на заразените лица. Тие ги повикуваат луѓето што оздравеле од ковид-19 да донираат крв која би се користела во експериментална терапија, пренесува Би-би-си.

Лекарите се надеваат дека антителата од опоравените ќе помогнат да се елиминира вирусот кај болните. Во САД, веќе започнаа да го проучуваат овој метод во повеќе од 1.500 болници низ целата земја.

Кога некое лице има ковид-19, неговиот имунолошки систем реагира со производство на антитела кои го напаѓаат вирусот и со тоа се брани од заразата. Со текот на времето, антителата се акумулираат и може да се најдат во плазмата.

Обиди за примена на ваков метод се прават и во Србија, а истиот подетално го опиша Весна Мијучиќ, раководител на Институтот за трансфузија на крв.

– На Институтот, каде едно лице веќе донираше крвна плазма, има уште излечени пациенти кои се подготвени да го сторат истото, за да им помогнат на лицата заболени од вирусот. Лицето кое е заразено создава антитела за да се заштити од инфекцијата. Кога ќе се опорави, овие антитела, што му помогнале да се излечи, се земаат со помош на сепаратор на крвните клетки и таквата плазма им се дава на заразените за да помогне во процесот на нивно заздравување – истакна Мијучиќ.