Кинеската истражувачка предупредува дека појавата на смртоносниот коронавирус е „само врв на ледениот брег“ во однос на она со кое луѓето наскоро ќе се соочат ако не се обидат да ги спречат сличните заразни појави во иднина, пренесува „Њујорк пост“.

– Ако сакаме да спречиме луѓето да страдаат од следната појава на заразни болести, мора однапред да научиме за овие непознати вируси кои ги носат диви животни во природата и да дадеме рани предупредувања. Ако не ги проучуваме вирусите, веројатно ќе има и друга зараза – рече Ши Женгли, врвен кинески научник специјализиран за пренесување на вируси од лилјаците.

Коронавирусот однесе повеќе од 345,000 човечки животи во целиот свет откако првпат се појави во Вухан, Кина, кон крајот на минатата година.

Лабораторијата Вухан, во која Ши е заменик-директор, е осомничена за ненамерно ослободување на вирусот кај луѓето. Кина исто така е обвинета дека не предупредила доволно брзо за опасноста и дека постојано лаже за бројот на жртви од вирусот меѓу нејзините граѓани.

Ши негираше дека нејзината лабораторија била вклучена во пандемијата, велејќи дека видовите што ги истражува се различни.