Заболени над 30 милион лица, 22 милиона оздравени и речиси милион починати

94

Според податоците на „Ворлдометер“, бројот на заболени лица со ковид-19 во светот надмина 30 милиони. Најпогодени од пандемијата се Соединтетите Американски Држави каде има речиси седум милиони заразени, а над 200.000 починаа досега.

На второ место е Индија, каде разболеле 5,4 милиони луѓе, а бројот на заразени секој ден се зголемува за речиси 100.000. Во Бразил, пак, кој е на третото место по бројот на заразени разболеле над 4,5 милиони луѓе, а во Русија повеќе од еден милион.

Ковид-19 во Европа е потврден кај повеќе од 4 милиони луѓе, а по Русија следуваат Шпанија со 659.334 случаи и Франција со 442.194. Според податоците на „Ворлдометер“, во светот досега заразени 31.002.576 лица, починале 961.612 луѓе, 22.610.880