Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, истакна дека Унијата очекува двојно да се зголеми снабдувањето со вакцини од април, што би значело околу 100 милиони дози месечно во вториот квартал.

Лајен рече дека ЕУ е загрижена поради новите мутации. Таа појаснува дека вакцините делуваат добро, но стравува од можноста во секој момент да се појави нова мутација, која може да биде отпорна на сегашните вакцини. Најверојатно, ќе треба долго време да се справуваме со овој вирус на глобално ниво, оцени таа.

Фон Дер Лајен смета дека е потребно да се скрати процесот на одобрување на вакцините, преку побрза размена на податоци.

– Редовната вакцинација против коронавирусот и неговите мутации може да станат нормалност на долг рок, како што сме навикнати против грипот – рече претседателката на Европската комисија.