Европските лидери денес ќе одржат состанок со цел да се договорат за сертификатите за граѓаните на Европската Унија кои биле вакцинирани против ковид-19.

Сега кога вакцинацијата се зголеми низ цела Европа, некои влади на европски земји, како што се Грција и Шпанија, бараат брзо усвојување на ЕУ-сертификат за оние кои веќе биле вакцинирани, за да можат слободно да патуваат, пренесуваат светските агенции.

Во пресрет на денешниот Самит на ЕУ, австрискиот канцелар Себастијан Курц се стави на чело на оние кои ја поддржуваат идејата за воведување пасош за вакцинација.

Сепак, како што наведуваат светските агенции, некои земји, како што се Франција и Германија, не се за таа идеја, бидејќи одлуката за сертификатот ќе ја направи вакцинацијата задолжителна и би значела дискриминација на лица на кои од одредени причини не им е дозволено или не сакаат се вакцинираат.

– Ние сакаме да се вратиме во нормала и максимална слобода што е можно поскоро. Сè додека има пандемија и вирус, тоа е можно само ако имаме мерки за заштита, без разлика дали преку вакцинација или тестови – истакна Курц во пресрет на самитот.

Тој посочи дека поради тоа е потребен европски пасош за вакцинација, што ќе овозможи бесплатно патување, а со тоа и одмор.

Курц најави дека ќе преземе иницијатива на Самитот на ЕУ и додаде дека има многу сојузници, пред се туристички земји како Грција, Кипар или Малта, но и балтичките држави, Шпанија, Хрватска и Словачка кои сакаат ваков сертификат за вакцинација.

Од друга страна, Германија, Белгија и Холандија, но и Франција, не сакаат брзи одлуки во врска со ова, и тоа неодамна го забележа министерката за европски прашања на Австрија, Каролина Едштадлер за време на нејзината посета на Париз, кога нејзината обврска на пасош за вакцинација наишол на затворена врата.

Сепак, Курц гледа шанса да се постигне европски договор. Доколку тоа не се случи, Австрија, вели тој, самостојно ќе обезбеди слобода на движење и патувања.