Гутереш побара да им се простат долговите на земјите во развој

93

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш денеска упати апел на земјите во развој да се понуди простување на долговите поради пандемијата од коронавирус, а од ММФ побара да ја разгледа глобалната ликвидност со употреба на валута со специјално право на влечење (СДС).

СДР е пресметковна единица на ММФ, а ја претставува побарувачката на валути и се заснова на групата клучни меѓународни валути.

-Простувањето на долговите не може да биде ограничен на најнеразвиените земји, Мора да биде проширен и на сите земји во развој кои бараат одложување на отплатата на долгови поради губењето пристап до финансиските пазари – нагласува Гутереш.

Земјите во развој кои се веќе во проблеми поради зголемувањето на долговите сега се соочуваат со рекорден пад на глобалната економија, пад на цените на нафтата и извозот на стока, и со слабеење на локалните валути.
Падот на цената на нафтата веќе ги оптовари земјите со средни примања.