Експериментална гума за џвакање, која содржи протеин што ги „заробува“ честичките на коронавирус може да го ограничи количеството на вирус во плунката и да помогне во спречување на преносот кога заразените луѓе зборуваат, дишат или кашлаат, веруваат научниците.
Гумата за џвакање содржи копии од ACE2 протеинот пронајден на клеточните површини, кои вирусот ги користи како порта за да се пробие во клетките и да ги инфицира.
Во експериментите со епрувета користејќи примероци од плунка и брис од заразени лица, честичките на вирусот се прикачувале на ACE2 „рецепторите“ во гумата за џвакање. Како резултат на тоа, вирусното оптоварување во примероците паднало за повеќе од 95 отсто, објави истражувачкиот тим од Универзитетот во Пенсилванија во „Молекуларна терапија“.
Гумата за џвакање има чувство и вкус како обична гума за џвакање, може да се чува со години на нормални температури, а џвакањето не ги оштетува молекулите на протеинот ACE2, велат истражувачите.
Употребата на гуми за џвакање за да се намали вирусното оптоварување во плунката, велат научниците, ќе придонесе за придобивките од вакцините и ќе биде особено корисно во сите земји.