Гувернерот на Њујорк смета дека карантинот не бил добра идеја – Шведска сепак била во право?

423

Мислењата ширум светот се менуваат за „најдобрите“ епидемиолошки политики и решенија за запирање на пандемијата на ковид-19.

На пример, ниту истражувањето, ниту големите медиуми веќе не тврдат дека радикалното „затворање“ било паметна одлука.

Еден од највпечатливите примери е одличната анализа на „Фајненшл тајмс“ со прашањето дали можеби главниот шведски епидемиолог Андреас Тегнел бил во право. До неодамна и другите големи медиуми во голема мера го критикуваа шведскиот пристап заради големиот број случаи на заразени и починати во врска со скандинавските соседи.

Тие го илустрираа текстот со графикон кој можеби зборува повеќе од целата анализа, која ја заклучија со впечатлив цитат од Тегнел: „Уште еднаш ќе кажам дека не сум склон кон лесни решенија за комплексни проблеми и верувам дека откако ќе ја добиеме вакцината ќе продолжиме со животот како порано“. Тоа е опасна порака затоа што нема да биде така лесно “.

Друг значаен пример за значителна промена во наративот можеше да се слушне кога гувернерот на Њујорк, Ендру Куомо во нервозно соопштение рече дека епидемиолошките експерти, чии совети ги слушал, направиле големи грешки во нивните проценки. Една од необјаснивите грешки на експертите беше кога му рекоа дека по отворањето на економијата, бројот на случаи ќе се зголеми.

– Така им реков на луѓето во Њујорк – рече вознемирениот Куомо, истакнувајќи дека бројот на случаи е намален од отворањето. Патем, апсурдноста на оваа изјава е уште поголема бидејќи за време на неговото излагање, Куомо всушност се залагаше граѓаните да пријавуваат угостители со стапка на зафатеност поголема од 25 проценти. Патем, епидемиолошката политика заснована на совети на експерти во Њујорк се покажа како неуспешна бидејќи тие имаа 1.700 смртни случаи на милион жители. Тие применија строг карантин и задолжително носење маски.

Шведска е критикувана во Европа за 570 смртни случаи на еден милион луѓе.