Африканските здравствени власти откриле нов вид коронавирус кај патник што патувал од Танзанија до Ангола.

Африканскиот центар за контрола на болести објави дека кај овој вид на коронавирус има уште околу 40 мутации.

Официјалните власти велат дека овој нов вид коронавирус предизвикува сериозна загриженост.

Танзанија не објавува податоци за бројот на заразени со ковид-19, и натамошното ширење на овој нов вид на ковид-19 не може да се следи .

Според упатените во таа земја сè уште не е познато дали постојните вакцини ќе бидат ефикасни против новиот сој на коронавирусот.

Официјални лица предупредуват дека Африка е на пат кон третиот бран од пандемијата со ковид-19.

Британските и јужноафриканските видови на коронавирусот се потврдени во 18 африкански земји, според ЦДЦ.