Кинеската компанија „Синофарм“ објави дека прелиминарните податоци од клиничките испитувања на нејзината вакцина против коронавирус покажале ефикасност од 79,3 проценти, со што Пекинг се приближува кон исполнување на ветувањето за снабдување на земјите во развој со вакцина, пренесува АП.

Во изјавата не се споменуваат несаканите ефекти на вакцината, условите за транспорт и складирање или други детали. Компанијата исто така објави дека потпиша договор за отворање производствен погон во Пекинг поради вакцината против коронавирусот и планира да произведува една милијарда дози годишно.

Покрај тоа, „Синофарм“ аплицираше за лиценца за вакцина по последната фаза на клиничките испитувања. „Синофарм“ е најмалку една од петте кинески компании кои работат на развој на вакцина против коронавирус.

Над милион здравствени работници и други граѓани на други лица ја примиле вакцината развиена од „Синофарм“ или вакцината на компанијата „Синовак“ со дозвола за итна употреба додека тестовите биле во тек.

Кинеските производители имаат најмалку шест кандидати за вакцини во последните фази на клиничките испитувања, а владата на земјата соопшти дека вакцините ќе им бидат достапни на земјите во развој.