Бразилскиот претседател Жаир Болсонаро е позитивен на коронавирус и на третото тестирање.

Присуството на вирусот за првпат му беше потврдено на 7 јули, а тој беше упатен на двонеделен задолжителен карантин, соопшти Владата. Оттука додаваат дека Болсонаро сè уште се чувствува добро.

Според Светската здравствена организација, времето на закрепнување за лесни случаи е две недели.

Болсонаро ќе продолжи да одржува состаноци преку видео-врска. Бидејќи е заразен, неговата посета на северот на Бразил била откажана.

Коронавирусот е потврден и кај четири лица во неговиот кабинет.

Болсонаро во неколку наврати ја негираше сериозноста на ковид-19, нарекувајќи го „обичен грип“. Тој беше често гледан меѓу луѓето без маска.

Досега се потврдени повеќе од два милиони случаи на коронавирус во Бразил, а повеќе од 81.000 луѓе починале.