Австрија почнува со отворање на продавниците

807

Австрија утре влегува во втората фаза од борбата против коронавирусот, која ќе биде пресудна, рече министерот за здравство, Рудолф Аншхобер, повикувајќи ги граѓаните да не го уништат сето она што е постигнато досега во борбата против епидемијата.

Утре во Австрија се отвораат продавниците со големина до 400 метри квадратни и продавниците за градежни материјали, со задолжително носење маски. Оваа обврска важи како за продавачите така и за купувачите.

– Да се задржи стапката на новозаразени на сегашното ниво, кога со денови се бележат повеќе излекувани отколку новозаболени, ќе биде голем предизвик за сите – рече министерот.

Во Австрија, со население од 8,8 милиони, потврдени се 13.942 случаи на коронавирус, излекувани се 7.343 пациенти, а починале 368. Бројот на хоспитализирани се намалил од 1.000 на 981, вклучително и 239 на интензивна нега.