Тачи во Париз ги откри целите на Косово

415

Косовскиот претседател Хашим Тачи синоќа во разговор со францускиот претседател Емануел Макрон рече дека Косово е подготвено и подготвено да склучи мировен договор со Србија.

Тачи во Париз имаше билатерална средба со Макрон со кој разговараше околу дијалогот меѓу Косово и Србија, како и за евроатлантската перспектива на Косово и Западен Балкан

– Ние сме подготвени да го продолжиме дијалогот со Србија и да постигнеме конечен мировен договор што ќе донесе со заемно признавање и членство во Обединетите нации – рече Тачи.

На средбата со францускиот претседател, Тачи зборуваше и за евроатлантската перспектива на Косово.

– Косово има само една цел, членство во НАТО и ЕУ. Ништо не може да ја разниша таа цел и ништо не може да нè попречипо патот  – рече Тачи.

Макрон изрази поддршка за одржлив мир и развој на Косово и низ целиот регион.