Шефот на должноста афирматор на Украина во Русија, Василиј Покотило, денеска е повикан во руското Министерство за надворешни работи, каде што му е врачена протестна нота.

– Руското Министерство за надворешни работи изрази силен протест до украинскиот дипломат поради митингот на украинските националисти – изјави портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, пренесува ТАС С.

Таа објасни дека на украинскиот дипломат му е предаден протест поради уште едно кршење на обврските на Киев согласно Виенската конвенција од 1961 и 1963 година и дека Русија веќе испратила неколку протестни белешки со барање до Украина да ги испита провокациите, но немало реакција на овие барања.

– Уште еднаш побаравме Украина да ги преземе сите неопходни мерки за да избегне такви провокации и да обезбеди услови за нормална работа и интегритет на руската амбасада и генералниот конзулат во Украина, како и безбедноста на нивните вработени – нагласи Захарова.

Таа истакна дека провокативните акции на радикалните активисти во Украина се случуваат почесто и стануваат поагресивни и дека во последните неколку недели се одржани бројни митинзи во близина на руската амбасада во Киев, проследени со навредливи антируски скандирања и мерки насочени кон ограничување на пристапот до дипломатската мисија.