Грците го натераа Би-би-си да го смени написот за македонското малцинство

1714
Фото: Игор Бансколиев

Британскиот медиумски сервис Би-би-си изврши промени во репортажата за македонското малцинство во Грција, по незадоволството на грчката страна, пренесува грчки „Катимерини“.

Би-би-си додаде пасус во написот со кој се објаснува грчката позиција. Во дополнувањето се наведува оти грчката влада официјално признава само едно малцинство – муслиманите во Тракија, односно дека историски ги сметаше македонските Словени во грчкиот регион Македонија за јазична, а не за национална група.  

Згора, нагласено е дека националноста на жителите на Северна Македонија е македонска/државјани на Република на Северна Македонија, според Преспанскиот договор, и оти со тоа не се прави презумпција за постоењето на македонско малцинство.

Во репортажата на Би-би-си се посочува дека со ратификување на договорот со новоименуваната Република Северна Македонија, Грција имплицитно го призна постоењето на македонскиот јазик и етничкото малцинство. 

– Употребата на името „Македонија“ од страна на соседната држава имплицитно покажува дека Македонците се самостоен народ и ја отвора вратата за тешките прашања околу историјата за македонското малцинство во Грција – објави Би-би-си.