Ветер со силина на ураган остави без струја 140.000 домаќинства во Чешка

134

Урагански ветер вчера остави без електрична енергија 140.000 домаќинства во Чешка, соопшти националната компанија „Чешки енергетски претпријатија“.

– Утврдивме 120 дефекти во системот за снабдување со електрична енергија, изјави портпаролката на „Чешки енергетски претпријатија“, Соња Голингерова.
Таа додаде дека дефектите се предизвикани од силниот ветер, што на места достигнал сила на ураган.

Поправката на дефектите е отежнатa бидејќи делови од Чешка се зафатени од поројни дождови.