Цените на кичевскиот зелен пазар никогаш не биле повисоки

278

За разлика од претходните години, кога цените на зелениот пазар беа прифатливи за сечиј џеб, последниве години се високи како да сме пред Нова година или Божиќ, а не во екот на летото, коментираат жителите на Кичево. Граѓаните со речиси празни кошници се враќаат од пазарот поради висината на цените несвојствени за летната сезона.

– Кога ќе ги види цените на зелениот пазар, на секој човек ќе му се сврти во главата и ќе помисли дека е во странство. Среде лето цените на повеќето артикли се како во зима, а не во екот на сезоната. И не само што цените се превисоки туку и квалитетот на земјоделски производи не е задоволителен – посочува Петар, пензионер од Кичево, кој заедно со другите пензионери се пожали дека со пензиите што ги имаат сѐ помалку намирници можат да купат.

И другите граѓани на Кичево се соочуваат со истата мака кога одат во набавки на зелениот пазар.
– Ова не било досега, среде лето краставиците и доматите да бидат едно евро, како да сме во Скандинавија. Состојбата не е различна и со другите цени на пазарот и сметам дека ова лето имаме рекордно високи цени, што досега не се памети. Порано на пазарот продаваа производители, а денес нив ги нема на пазарот, можеби и тоа е причина за високите цени и за сѐ помалиот избор на квалитетна стока. Порано струмичките земјоделци цело лето закупуваа тезги на пазарот и продаваа квалитетен зеленчук, а денес воопшто не доаѓаат – вели Стојан Митрески.
Сѐ почеста е сликата граѓаните да прошетаат по пазарот и, кога ќе ги видат цените, да се вратат дома без да се снабдат со неопходните продукти, токму поради превисоките цени.

– Причината за високите цени на нашиот пазар лежи и во сѐ помалото производство на градинарски култури од страна на локалните земјоделци, кои сѐ повеќе ја напуштаат оваа гранка и заминуваат во странство или се преориентираат на некоја посигурна и помалку ризична професија – вели Насер, поранеше земјоделец, кој разочаран од состојбите во оваа гранка побарал друга егзистенција.