Франција против предлогот на ЕК за намалување на буџетот за земјоделството

131

Францускиот претседател, Емануел Макрон, најави дека нема да го прифати предлогот на Европската комисија за намалување на буџетот за заедничката земјоделска политика.

-Ова што го предложи Европската Комисија е неприфатливо и нема да биде прифатено. Неприфатливо затоа што со тоа на некој начин им се вели на земјоделците во Европа дека цената за Брегзит ќе ја платите само вие – изјави Макрон.

ЕК на почетокот на мај предложи намалување од пет отсто на буџетот за заедничката земјоделска политика за финанскиот период 2021-2027, односно 365 милијарди евра. Кратењето на овој буџет се должи делумно на напуштањето на Велика Британија на ЕУ, како и за потребата од модернизација на земјоделската политика.

На претстојниот самит на ЕУ земјите членки треба да дебатираат, меѓу другите теми, и за таа наредна осумгодишна финансиска рамка на Унијата.

Макрон вчера успеа да добие компромис од Ангела Меркел за креирање на буџет за Еврозоната, нешто на што Германија долго се противеше.