Уве Хохгешурц, кој моментално ја извршува функцијата извршен директор за брендот „Рено“ Германија, Австрија и Швајцарија, е именуван за извршен директор на брендот „Опел“ од 1 септември 2021 година, во време кога уникатниот германски бренд „Стелантис“ ги проширува своите комерцијални активности, вклучително и во Кина како и и влегување во ерата на електрификација.

Тој ќе го наследи Мајкл Лошхелер, кој реши да продолжи со нов предизвик надвор од „Стелантис“.

Уве Хохгешурц ќе се приклучи на врвниот извршен тим на „Стелантис“ и ќе му одговара директно на извршниот директор на „Стелантис“ Карлос Таварес Тој ја започна својата кариера во автомобилската индустрија во 1990 година во „Форд“, пред да се приклучи на „Фолксваген“ во 2001 година и на „Рено“ во 2004 година. Студирал бизнис администрација во Германија (Вупертал и Келн), Велика Британија (Бирмингем) и Франција (Париз Дофин).

– Би сакал срдечно да му се заблагодарам на Мајкл што воспостави силни одржливи основи за „Опел“ заедно со вработените. Овој импресивен пресврт го трасира патот за претстојниот светски комерцијален развој на брендот. Убеден сум дека Уве успешно ќе го движи ова ново поглавје на брендот „Опел“, благодарение на неговото повеќе од 30-годишно автомобилско искуство во трговијата. Му посакувам се најдобро на Мајкл за неговиот следен чекор во кариерата – изјави извршниот директор на „Стелантис“, Карлос Таварес.