Русија се откажува од американскиот долар

685

Москва ќе го намали бројот на американските хартии од вредност кои ги поседува, како одговор на новите санкции воведени од САД, изјави рускиот министер за финансии, Антон Силуанов.

– Русија сè повеќе ќе ја користи рубљата и други валути, вклучувајќи го и еврото, наместо американските долари во своите тргувања – истакна Силуанов.

САД воведоа нови санкции против Русија поради нејзината наводна одговорност за труење на поранешниот шпион Сергеј Скрипаљ и негобата ќерка Јулија во британскиот град Солзбери.