Протест на производителите на млеко од Пелагонија

56

Произодителите на млеко од Пелагонија денеска протетсираа за исплата на субвенциите за минатата, 2019 година и за субвенциите од половината на годинава, како и за субвенциите по грло добиток за 2020.

Тие воедно го искажаа својот ревилт бидејќи не биле опфатени во ниту еден пакет мерки на Владата по ковид кризата за земјоделците.

Производителите од Пелагонија побараа и зголемување на откупната цена на млекото бидејќи во малопродажба цените биле зголемени за 8 до 10 денари, а откупната
цена останува иста.

Пелагониските производители се заканија дека доколку не бидат прифатени
нивите барања тие ќе стапат во штрајк со блокада на патиштата. М.М.