Пад на јапонскиот БДП

770

Најдолгиот период на економска експанзија на Јапонија за речиси три децении заврши во првиот квартал годинава, откако бруто домашниот производ(БДП) падна за 0,2 отсто во однос на претходното тромесечје, според прелиминарните индекси.

Меѓугодишната стапка на раст во првиот квартал се спушти на 0,6 проценти, соопшти денеска владата во Токио, пренесува АП.

Ова е првпат во последните две години да е забележан пад на јапонскиот БДП.