Околу 396 илјади Бугари престојувале во Македонија

64
Фото: Маја Јаневска-Илиева

Бугарија минатата година ја посетиле 583.026 македонски граѓани, а 396.450 Бугари престојувале во Македонија, покажуваат податоците на Бугарскиот национален статистички институт. Само во јуни годинава, пак, 45.818 македонски државјани биле во Бугарија, од кои 37.807 во туристичка посета, 2.851 биле службено, а 5.160 поради други цели. Македонија во јуни ја посетиле 49.179 бугарски граѓани, од кои 22.276 поради туризам, 12.254 службено, а 14.199 од други причини.