Владата на денешната седница усвои одлука со која е овозможена поддршка за вкупно 2.204 компании од угостителската дејност, коишто со одлука на Влада, беа затворени во периодот од 6 до 27 април, или вкупно 21 ден.

На отворениот повик за финансиска поддршка стигнале 2.406 пријави од кои 2.204 се целосни, додека 202 апликанти не се со соодветна шифра на дејност.

Вкупниот промет којшто го имаат остварено компаниите во 2019 година изнесуваше 11, 83 милијарди денари, додека во 2020 година прометот изнесуваше 8,5 милијарди денари.

– Вкупната поддршка на сите компании, врз основа на просечниот месечен приход за 2019 и 2020 година, на кој се аплицира износ од 30 % помножен со бројот на денови во кои овие компании беа затворени во април оваа година, изнесува 183.891.911 денари, или околу 3 милиони евра. Дополнително, секоја од компаниите добива и поддршка по 15. 200 денари за секој вработен според ефективните работни часови. Од апликациите е утврдено дека станува збор за 11.236 вработени, односно по овој основ компаниите ќе бидат поддржани со 170.784.920 денари или околу 2,78 милиони евра – информираат од кабинетот на вицепремиерот, Фатмир Битиќи.

Вкупната финансиска поддршка за сите 2204 компании кои ги исполниле условите на јавниот повик е во износ од 354.656.831 денари или 5,77 милиони евра.