Мудис го избра Стокхолм за ново европско седиште по Брегзит

172

Агенцијата за кредитни рејтинзи Мудис го избра Стокхолм за ново европско седиште во контекст на регулаторниот притисок врз секторот за обезбедување на доволно вработени во Европската унија(ЕУ) по Брегзит.

Мудис досега повеќето европски бизниси ги вршеше од Лондон, но Велика Британија во март следната година излегува од ЕУ.

– Регистрацијата на нашата агенција за кредитни рејтинзи во Шведска ја одразува стратешката важност на нордискиот регион за Мудис – објави вчера портпаролката на агенцијата.

Според европските прописи, кредитниот рејтинг за клиентите во Европската унија можат да го издадат само агенции регистрирани при Европската агенција за хартии од вредност и пазари(ЕСМА).