Маск тврди дека Тесла ќе биде профитабилна во втората половина на годината

2687

Основачот на Тесла Илон Маск денеска најави дека компанијата специјализирана за производство на електрични автомобили ќе биде профитабилна во третиот и четвртиот квартал од годината, и веќе нема да има потреба да бара дополнителни инвеститори.

Ветувањето на Маск ја покачи вредноста на акциите на Тесла за 3,2 проценти.

Компанијата со години се соочува со критики за нејзината непрофитабилност и неодржливост, а особено по неодамнешниот смртен случај при тестирање на нејзиниот систем за самоуправувачки возила.

Маск ја отфрли проценката на списанието Економист дека на Тесла ќе и бидат потребни меѓу две и пол и три милијарди долари во текот на годинава, за да ги покрие трошоците на производството и технолошкиот развој.