Македонски компании на саем на храна во Русија

133

Дванаесет македонски компании преку „Национален штанд“, до 27 септември, ќе се претставуваат на прехранбениот саем во Москва, Руската Федерација. Саемската манифестација се одржува во „Крокус експо-центарот“, а македонските компании заминуваат во организација на Македонско-руската стопанска комора, со финансиска поддршка на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Македонските производители и преработувачи на свежо и конзервирано овошје и зеленчук имаат „Национален штанд“, кој се простира на 100 квадратни метри, а бизнис-делегацијата се состои од 27 деловни луѓе. Своите производи ги изложуваат извозниците на свежо овошје „Агролозар“ од Струмица, „Јуникс“ од Скопје, „Суна стар“, „Румко“ и „Аппле ленд“ од Ресен, „Душан Ќириќ“ од Росоман и „Перминдекс“ од Градско, како и производителите и извозниците на конзервирани земјоделски производи „Кривогаштани промет“ од Прилеп, „Аграр ко“ од Кочани, „Алтера фуд“ од Гевгелија, „Конимекс“ од Скопје и „Бест фуд“ од Радовиш.

– Според руските извори, во првото полугодие извозот на овој голем и значаен пазар бележи пораст од 7,54 отсто. Руските компании од Македонија увезле производи во вредност од 33,46 милиони долари и, што е посебно значајно, дури 60,6 отсто од нив се од земјоделско-прехранбениот сектор. Интересот за македонските производи меѓу руските потрошувачи е во пораст и македонските бизнисмени се надеваат дека од овој голем бизнис-настан ќе се вратат во земјата со најави за натамошен зголемен пласман на своите производи на рускиот пазар – вели Дејан Бешлиев, извршен директор на Македонско-руската стопанска комора.

Саемот е одлична можност да се промовираат нови производи на рускиот пазар и се очекува македонските компании да ја искористат оваа можност. Годинава изложуваат 1.762 компании од 65 земји и се очекува да го посетат 30.710 трговци од 80 руски региони и 98 од други земји од светот. Се очекува вкупна посета од 80.000 луѓе.
– Македонско-руската стопанска комора, со оглед на широките и традиционални врски што ги има воспоставено со деловните заедници од оваа земја, ќе им овозможи на претставниците на македонските компании што поголем број деловни средби. Бизнис-делегацијата од земјава ќе го посети и трговско-изложбениот „Македонски дом“ во Москва, компанија формирана за да го поттикнува македонскиот извоз во Русија, при што ќе се одржат бизнис-форум и билатерални деловни средби со челните луѓе на некои од руските синџири маркети и со други заинтересирани за купување свежи и конзервирани земјоделско-прехранбени производи од земјава – истакнува Бешлиев.