Компанијата „Гибсон“ оди во стечај

911

Светски познатата компанија произведувач на гитарите Гибсон поднесе барање за стечај заради реорганизација на работниот модел, со новите сопственици.

Гибсон, фабрика од Нешвил позната по своите легендарни модели „Лес Пол“ и „СГ“, има 500 милиони долари долг, а за тоа, според нив, е одговорна аквизицијата на произведувачите на електронска опрема од другата страна на океанот, чија продажба е во голем пад.

Фирмата во барањето до Судот на сојузната држава Делавер наведува како ќе се решат проблемите со прекуокеанската работа и консолидирањето на производството на гитари и аудио опрема.

Годишно, компанијата произведува над 170.000 гитари во повеќе од 80 држави.