Засилени контроли на границите поради свинска чума

65

Царинската управа врши засилени контроли на граничните премини за да спречи ширење на свинската чума во земјава, во согласност со препораките од Агенцијата за храна и ветеринарство, за превенција од оваа опасна болест што е закана за свињите.
Ова вчера го соопшти директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски, коментирајќи ги забелешките на стопанствениците дека царината треба да биде поагилна и построга особено кон патниците од Бугарија.

– Царината во однос на свинската чума има засилени контроли и тоа е во согласност со одлуката на Владата. Сите институции што учествуваат во граничните контроли добија насоки, каде што најголемата одговорност ја има преземено Агенцијата за храна и ветеринарство. Ние ги спроведуваме сите насоки што ги добиваме од агенцијата – рече Танасоски на прес-конференција во Сојузот на стопански комори.