Заев на средба со претставници на „Македонија 2025“

93

Претседателот на Владата Зоран Заев се сретна со претставници на Одборот на директори на „Македонија 2025“, Мајк Зафировски, Џон Битов, Вера Ставроф и со главната извршна директорка на организацијата, Никица Мојсоска-Блажевски. „Македонија 2025“ е непрофитна и неполитичка организација со фокус кон економијата и поврзување со дијаспората за учество во генерирањето можности и капацитети за економски раст на државава.

На средбата, од дијаспората се поздравени храбрите чекори на премиерот Заев што ги отворија интеграциските процеси на нашата земја. Оценето е дека со тоа се отворени можности за поинтензивен економски развој, во што е изразен интерес поактивно да се вклучат и успешни личности во бизнисот од дијаспората.

На состанокот е соопштено дека дијаспората е заинтересирана да придонесе во тој процес со цел нови инвестиции во земјава, мотивирање на млади луѓе да работат во и со нашата држава, ангажирање искусни експерти за области што се од значење на Македонија.

Конкретно е разговарано за унапредување на соработката со „Македонија 2025“ во четири клучни области: странски инвестиции и иновации, поддршка во образованието во делот на развивањето критичко мислење и мотивирање на активизмот на младите луѓе, околу создавањето добра бизнис-клима за работа во нашата држава и придонес во делот на заштитата на животната средина.

Исто така, разговарано е и за можностите за вклучување на експерти од странство во областа на дигиталната технологија и обучувањето млади луѓе со дигитални вештини, што ќе им го олеснат вработувањето во државава и поврзувањето со светот.

Ова се дел од темите за коишто ќе се разговара и на Самитот на „Македонија 2025“ што се одржува во следните два дена во Скопје, а за коишто претставниците на организацијата добија поддршка од премиерот Зоран Заев да бидат активни и да се зајакне соработката, како со Владата така и со другите државни институции и со заинтересираниот приватен сектор во државава.