Живеат на море, а половна од нив немаат да си дозволат летување

1254

Податоци на Евростат покажуваат дека повеќе од половина грчки семејства минатата година не можеле да си дозволат себеси една недела летување.

Добиените информации од статистичката канцеларија на Европска Унија покажуваат дека Грција, иако е позната како туристичка дестинација е седмата на дното од листата од вкупно 33 европски држави која покажуваат платежна моќ на населението кога станува збор за одмор- пренесува порталот Grcka.info.

Во полоша положба од Грција на листата се само граѓаните на Србија, Кипар, Македонија, Бугарија, Хрватска и Романија.

На другиот крај на листата, повеќе од 90% од Норвежаните, Швеѓаните и Швајцарците, можат да платат најмалку седум дена во неделата.