Драстичен скок на цената на цигарите во Австралија

76

Новата цена на кутија цигари во Австралија изнесува од 28 до 33 австралиски долари(1.070 до 1.262 денара), јавуваат австралиските медиуми.

Светската здравствена организација ги повика сите земји во светот да ги зголемат даноците на цигарите, истакнувајќи дека високите цени се најдобар начин за прекинување со пушење кај возрасните, но и кај децата.

Новата цена на цигарите во Австралија веќе стапи на сила, а следната година би требало да се зголеми за 12,5 отсто.