„Дизни“ купува дел од „Фокс“ за 71,3 милијарди долари

139

Акционерите на компанијата „Фокс“ („Twenty-First Century Fox“) ја одобрија продажбата на делот за забава на компанијата „Дизни“ за 71,3 милијарди долари.

Со тоа во сопственост на „Дизни“ ќе припадне и франшизите на Икс-мен (X-Men) и Осветници (Avengers).

Преговорите почнаа во декември 2017 година, кога „Дизни“ ја даде првата понуда за дел од медиумскиот конгломерат на Руперт Мердок и започна лицитациска војна со „Комкаст“, кој минатата недела се откажа за да се фокусира на купувањето на европскиот телевизиски оператор Скај.

Купувањето на „Фокс“ ќе му помогне на „Дизни“ да се натпреварува со компании како што се „Амазон“ и „Нетфликс“.

Конечниот договор нема да биде склучен уште неколку месеци, бидејќи е потребно одобрение од регулаторните тела.