Грозјето да биде стратегиски производ

87

Грозјето да биде стратегиски производ со заштитена цена, предлагаат лозарите и бараат ова да биде една од измените во Законот за вино.

Мерката, сметаат тие, ќе значи гарантиран пласман и сигурна егзистенција на производителите, сигурност за околу 200.000 луѓе.

Регионалното здружение „Напредни лозари“ овој и другите предлози ќе ги достави до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.
– Предлагаме и откупувачите на грозје да имаат финансиска гаранција за исплата на откупениот род.

Рокот за исплата да биде заклучно до 31 декември, а откупната цена по сорти да се објави најдоцна до јуни тековната година. Откупот да се врши по шеќерни единици, а технолошката зрелост на секоја сорта да ја одредува Земјоделскиот факултет, а не винарниците – бараат лозарите.
Овие одлуки се донесени на состанок на кој се разговарало за решавање на проблемите во лозарството.

Производителите побарале и работна средба со новиот министер Трајан Димковски, за да се разгледаат овие предлози.
– Со претходниот министер имавме добра соработка, се надеваме дека таа соработка ќе продолжи и ќе биде и подобра со новиот министер – стои во дописот испратен до Министерството.
Е.Р.