Вртоглав раст на цената на нафтата

747

Цените на нафтата скокнаа денеска за два отсто бидејќи американските санкции го ограничија иранскиот извоз на оваа суровина, нагризувајќи ја глобалната понуда.

Некои трговци прогнозираат дека цената на „црното злато“ ќе оди дури и до 100 долари за барел.

Северноморската нафта „брент“ ја достигна највисоката цена од мај оваа година, од 80,47 долари за барел, што е скок од 1,63 долари или за преку 2,0 проценти, пред незначително да се спушти на околу 80,40 долари на утринското тргување во 7:30 часот по ГМТ.