Во Скопје ќе се дискутира за нееднаквоста меѓу граѓаните

99

Постепена стагнација, односно намалување на степенот на нееднаквоста меѓу граѓаните во Македонија, покажуваат најновите анализи, соопшти гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска на вчерашната средба со новинарите. Таа истакна дека иако нееднаквоста не е прашање во надлежност на Централната банка, оттаму сепак ги следат и ги анализираат бројките што упатуваат на намалување на нееднаквоста.

– Во глобални рамки, тоа е актуелно прашање бидејќи се забележува натамошен тренд на раст на нееднаквоста во општествата, особено во американската економија. Голем фокус е посветен на ова прашање не само за дијагностицирање, туку и за мерките и политиките кон кои треба да се насочат носителите на политиките за справување со овој глобален предизвик – рече Ангеловска-Бежоска по повод претстојниот состанок на Конституенцата на Светската банка (СБ) и на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) што викендов ќе се одржи во Скопје.

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, посочи дека темата на Конституенцата се совпаѓа со главниот фокус на Владата, и додаде дека мерките што ги преземаат се во насока на намалување на нееднаквоста, како што е праведно оданочување за обезбедување средства за социјална реформа.

– Ние како земја сме први во регионот што воведоа минимален адекватен приход, со тоа многукратно ги зголемивме социјалните трансфери кон најранливите категории граѓани – рече Тевдовски.
Тој потсети дека една од првите владини мерки беше зголемување на минималната плата.
– Бројките од Државниот завод за статистика покажуваат дека платите растат со посилно темпо од претходно. Во ИТ-секторот платите се зголемуваат за 5,5 проценти, вработеноста се зголемува и на општо ниво и кај младите, и се укажува дека одиме во правилна насока кон поправедно општество – посочи Тевдовски.
Тој најави и дека до крајот од неделава ќе биде промовирана мерката за враќање на ДДВ за физичките лица, која треба да почне од 1 јули.

Како до поправеден општествен систем за сите е тема во фокусот на состанокот на Холандско-белгиската конституенца при Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд, кој од 21 до 23 јуни ќе се одржи во Скопје. Домаќини на состанокот, кој има меѓународно значење, се Народната банка и Министерството за финансии. Нееднаквоста, кои се причините за неа, што доведува до неа, какви се трендовите во последниот период, особено во посткризниот период и дали таа ќе се зголемува, ќе биде во фокусот на дискусиите на сите говорници.

– Ќе се дискутираат и можни решенија, политики во различни аспекти, кои на крајот треба да доведат до позитивни ефекти, односно да доведат до порамномерна дистрибуција на доходот во секое општество – рече Ангеловска-Бежоска.
За министерот Тевдовски, состанокот е огромно признание и се случува во период кога имаме многу позитивни сигнали во економијата, раст на кредитниот рејтинг, и исто така ќе биде искористен за најдобра промоција на нашата земја.

На форумот ќе учествуваат високи претставници од ММФ и СБ, како и голем број министри за финансии и гувернери од членките на Конституенцата. Од ММФ доаѓаат директорот за европскиот дел Пол Вилсон, кој е добар познавач на состојбите во нашата земја и беше шеф на првата мисија на ММФ во државата од независноста, како и директорот за фискални политики Виктор Гашпар. Од СБ ќе присуствуваат тројца директори, а меѓу говорниците го издвоија професорот Луиџи Зингалес од Универзитетот во Чикаго во чиј фокус на научен интерес е токму нееднаквоста во САД. Е.Р.