Во Владата денеска се одржа состанок со претставниците на синдикатите и граѓанските организации, на кој се разговараше за уредбата за владината финансиска поддршка за исплата на платите на работниците и за спас на работните места.

Со состанокот претседаваше премиерот Оливер Спасовски, а присуствуваа вицепремиерката задолжена за економските ресори, Мила Царовска, министерката за финансии, Нина Ангеловска, министерот за економија, Крешник Бектеши, заменик-министерот за труд и социјална политика, Ѓонул Бајрактар, и дополнителната заменик-министерка за труд и социјална политика, Санела Шкријељ.

– На состанокот, на кој се разговараше конструктивно со цел да се надминат разликите кои предизвикаа недоразбирање, заеднички е констатирано дека се дефинирани предлози кои се добра основа за решение во насока на заштита на работните места, отстранување на можностите за отпуштање на работниците во услови на здравствено-економската криза од коронавирусот, а во исто време решение кое ќе биде стимул за компаниите да ја искористат државната помош – информираат од владината прес-служба.

На средбата постигната е заедничка согласност дека во иднина ќе продолжи и ќе се интензивира економско социјалниот дијалог со сите партнери во врска со следни одлуки поврзани со спречување на економските последици од кризата.

Владините и граѓанските претставници се заложија за решавање на отворените прашања во најбрз можен рок, со цел спроведување на мерката за заштита на работните места и за редовна плата во услови на криза.