Боинг проценува дека Кина за 20 години ќе купи 7.690 авиони

91

Кинеските воздухопловни компании ќе купат 7.690 нови авиони во вредност од 1.200 милијарди долари во следните две децении, за да го одржат чекорот со растечката потрошувачка и деловната побарувачка за воздушен превоз, проценува Боинг.

Најновата проценка на американскиот производител на авиони за периодот до 2037 година е поголема за 6,2 отсто од ланските прогнози, кога Боинг очекуваше кинеските компании до 20-36 година да купат 7.240 авиони.

– Растот во Кина може да се припише на јакнењето на средна класа во таа земја. Средната класа се утростручи во последните десет години, а се очекува да се удвои во следните десет години – изјави денеска Ренди Тинсет, потпретседател за маркетинг на компанијата Боинг Комершл Ерплејнс.

Боинг и неговиот европски соперник Ербас се борат да го зголемат пазарниот удел во Кина, најбрзиот растечки светски пазар за авиони, па обете компании отворија производни погони во Кина.