Ангеловска: Мерката „Мој ДДВ“ е играње со технологијата

441

Да не се технологиите нема да има ниту фискална транспарентност, ниту фискална дисциплина, ниту пак младите ќе ги задржиме во земјата, истакна министерката за финансии, Нина Ангеловска, реплицирајќи на комисиската расправа за ребалансот на буџетот во Собранието.

Таа всушност реплицираше на тврдење дека мерката „Мој ДДВ“ е играње со технологијата. Ангеловска истакна дека мерката „Мој ДДВ“ е само една мерка од сеопфатна стратегија за решавање на сивата економија.

– За ‘МојДДВ’ кажавте една реченица за која мене искрено како нова генерација, како миленијал ми сметаше, а тоа е дека си играме со технологии. Да не се техологиите, нема да има ниту транспарентност, ниту следење на јавен долг, ниту фискална дисциплина, ниту ќе одиме напред, ниту младите ќе ги задржиме во земјата ако не се технологиите. Велите зошто не сте го намалиле ДДВ-то. Порано беше ‘Фискална во рака, награда без мака’ – зошто тогаш не беше намалено ДДВ-то. Тогаш фискалните се испраќаа во плик и се доделуваа станови. Ја користевте како мерка за да адресирате проблем со која мислевте дека ќе ја решите сивата економија. Не. Тоа е само еден мал дел. И ‘МојДДВ’ е само една мерка. Има стратегија и ќе ја решаваме сивата економија – рече министерката.

Со ребалансот на буџетот се обезбедуваат 300 милиони денари за мерката „Мој ДДВ“ чија прва исплата ќе биде за неполни три месеци, истакнуваат од министерството за финансии.