Активисти влегоа во празни станови во Берлин протестирајќи против повисоката кирија

688

Активисти се населија во многу слободни домови во Берлин во знак на протест против нејасните принципи за формирање на цените на кириите во овој град, јави ДПА.

Портпаролот на активистите изјави дека десетици илјади луѓе во градот се бездомници, а луѓето одделуваат сė поголем дел од своите приходи за да ги платат кириите.

– Незаконски е домовите да стојат празни, сметаат активистите.

Полицијата вчера потврди дека најмалку осум станбени блокови се погодени од акцијата во квартовите Кројцберг, Нојклојн и Фридрихсшајн.

Во соопштението на активистите се вели дека тие се залагаат за „отворен некомерцијализиран простор” и за „самоуправа во станбен простор” во 40 апартмани и канцеларија во југоисточниот кварт Нојклојн. Тие истакнуваат дека ова е „крајна интервенција против принципот на шпекулативна неактивност”.