Азиските берзи пораснаа

552

Азиските пазари позитивно ја почнаа новата недела откако објавените детали од состанокот на американската Управа на федералните резерви (фед) ги намалија стравувањата од побрзо темпо на зголемување на каматните стапки.

Инвеститорите и натаму се загрижени поради кинеско-американските трговски несогласувања, како и тензиите околу ситуацијата со Иран.

МСЦИ Азија Пацифик Индексот се зголеми за 0,3 отсто, а кинескиот Блучип Индекс порасна за 0,7 проценти.

Поддршка за пазарите се и растечките цени на нафтата, па американската лесна нафта утрово изнесуваше над 70 долари за барел.