15.7 C
Skopje
20.6.2019 - 5:36

Катин: Кај и да одам на Охрид секогаш му се враќам

Денеска во Националната установа „Григор Прличев“ во Охрид се одржа средба со новинарот, публицист, истражувач и преведувач Славе Николоски - Катин. -Во овој свет на...

Постхумниот гест на соседот трогна семејство во Велс

Семејство од Велс било пријатно изненадено откако дознало дека нивниот починат сосед Кен, постхумно оставил голем број подароци за нивната двегодишна ќерка Кади Вилијамс, пренесува...

„Фанк Шуи“ го сними својот „Крик“

По неколкуте успешни настапи летово, ексклузивците на продукцијата „Авалон“, момците од групата „Фанк Шуи“, деновиве го реализираа својот најнов видеоспот за песна „Крик“. Видеозаписот го...

Изложба на турски печати во Кавадарци

Денеска во Музеј-галерија Кавадарци ќе биде отворена необична изложба на турски печати под наслов „Отпечатена историја“ чиј автор е д-р Александар Литовски. Изложбата се...

Про­мо­ви­ра­ни кни­ги­те „Пог­ле­ди кон све­тил­ни­кот“ и „Ма­ке­до­ни­ја во рин­гот“

Две но­ви кни­ги, „Пог­ле­ди кон све­тил­ни­кот“ од авто­ри­те Вен­ко Ан­до­нов­ски, Бил­ја­на Ван­ков­ска, Але­ксан­дар Рус­ја­ков, Са­шо Кле­ков­ски, Ефтим Клет­ни­ков и Ста­вре Џи­ков и „Ма­ке­до­ни­ја во...

Лозарството, националната свест, јазикот и историјата

Преродбенските пројави на македонството (5) Во почетокот на 1892 година е објавен првиот број на весникот „Лоза“, по кое и целото движење го доби името....

Бланшет и Варда го предводеа тивкиот женски протест во Кан

Бројот 82 ги претставува жените-режисери што се качиле по овие скали од првото издание на Канскиот фестивал до денес. Во истиот тој период по...

Васо Ристов избран за нов директор на МОБ

Професорот и продекан на Факултетот за музичка уметност во Скопје Васо Ристов е избран за генерален директор на Македонската опера и балет (МОБ) -...

Наместо ѕвездено небо голем концерт за Тоше

Манифестацијата „Ѕвездено небо за Тоше“, која во изминатите девет години со многу љубов и ентузијазам ја организираа членовите на клубот на обожаватели на Проески,...

За легален канабис Канаѓаните потрошиле 1,6 милијарди долари

Најновите податоци покажуваат дека Канаѓаните потрошиле 1,6 милијарди долари за легална марихуана во 2018 година, повеќе од двојно од парите кои биле издвоени за...