36.8 C
Skopje
4.8.2021 - 19:02

Ментален трик за продолжување на годишниот одмор

Дали имате чувство дека годишниот одмор ви завршил уште пред да започне? Постои ментален трик што може да го направи вашиот одмор подолг. Го знаете...

Како да го намалите стресот со изборот на вежбање

Вежбањето и физичката активност носат многу придобивки за телото на физичко и ментално ниво. Тие не само што служат за останување во форма и...

Влатко Стефановски Трио со концерт на Антички театар во Охрид

По успешната минитурнеја на Триото на Влатко Стефановски во Хрватска и Словенија, и македонската публика ќе ја има можноста да ужива во звуците на...

Сансигдуи – античка мистериозна цивилизација

Урнатините во Сансигдуи беа откриени случајно од еден кинески фармер во втората деценија од 20 век. Научниците веруваат дека археолошките наоди се остатоци од...

Нов хируршки алат инспириран од осите

Начинот на кој осите ги положуваат своите јајца се нова инспирација за научниот свет. Група научници во Холандија следејќи го начинот на кој осите ги...

Татко направил робот-костум со кој му помага на синот да оди

Жан Луј Констанца е инженер по роботика од Франција, кој направи роботски костум што му овозможува на неговиот шеснаесетгодишен син Оскар да оди. Оскар, кој...

Детали во домот што треба да се исфрлат

Домување Додека се обидуваме да го украсиме нашиот дом, со цел да изгледа удобно, елегантно и модерно, честопати правиме големи грешки. Понекогаш причината е приврзаноста...

Парна локомотива од 1944 година спасена од забот на времето

По долготрајниот процес на реставрација, парната локомотива од 1944 година повторно е пуштена на железничката пруга. Проектот за реставрација на парната локомотива започна во 1999...

Заби на ајкули укажуваат на климатска криза пред 325 милиони години

Научните истражувања на Природонаучниот музеј во Виена покажаа дека праисториските ајкули биле погодени од климатските промени. Пред 325 милиони години, праисториските ајкули пливале во областа...

Јапонски уметник создава минијатурни модели секој ден веќе седум години

Јапонскиот уметник Татсуја Танака веќе седум години креира минијатурни модели што прикажуваат настани од секојдневниот живот, со помош на вообичаени предмети за домаќинството, од...